wo 20 september 2017
Leestijd 3 min.
Zoë

Zoë is tekstschrijfster en nieuw in de wereld van het freelancen. Ze woont met haar kat Dibbes in Utrecht. Haar huis is ook haar werkplek, maar die combinatie levert nog wel eens problemen op…

Freelance huisvrouw

Een hangmat, zon, zee en strand: meer heb ik niet nodig. Ik neem een slokje van m'n cocktail, terwijl ik over het randje van m'n hangmat tevreden over het water staar. Ineens klinkt er vlakbij een keiharde ringtone, waardoor ik van schrik bijna uit mijn hangmat val. Terwijl ik geïrriteerd om me heen kijk welke idioot z'n telefoon zo hard heeft staan, wordt het geluid steeds harder en besef ik dat het mijn wekker is. Ik lig gewoon in m'n eigen bed in Utrecht, waar de regen met bakken uit de hemel valt…

Het is even omschakelen, maar al snel sta ik vol energie op: ik heb m'n eerste grote klus binnen als freelance tekstschrijver en kan niet wachten om aan de slag te gaan. Fris gedoucht zit ik een kwartier later al achter mijn laptop met een ontbijtje en een kop koffie. Heerlijk dat thuiswerken!

Ik heb niet meteen inspiratie, dus ga ik tussendoor even m'n ontbijtspullen afwassen; dan stapelt het zich niet zo op. Tijdens het afwassen zie ik pas hoe smerig m'n gasfornuis eigenlijk is: daar kan ook wel een doekje overheen. Na m'n schoonmaakactie moet ik naar de wc, waardoor ik geconfronteerd wordt met een enorme stapel vieze was in de badkamer. Ik gooi meteen maar wat in de wasmachine, want ik ben toch de hele dag thuis. Ineens hoor ik het nieuws op de radio en besef ik dat ik alweer een uur verder ben: tijd om door te typen!

Terug bij m'n laptop ligt Dibbes inmiddels te chillen op m'n toetsenbord. Hij begint lief te spinnen zodra ik hem oppak, waardoor ik hem toch even op schoot leg en liefdevol aai. Als ik weer naar m'n beeldscherm kijk, zie ik tot mijn frustratie dat hij met zijn dikke kattenlijf de enige alinea die ik getypt had, heeft vervangen door 'fdkjgldjgfjlskjcj'. Fijn, nu kan ik weer opnieuw beginnen. Zuchtend zet ik Dibbes op de grond, maar binnen no time heeft hij de weg naar mijn toetsenbord weer gevonden. Wat is er nou zo fijn aan mijn toetsenbord?!

Nadat ik Dibbes uiteindelijk uit wanhoop in mijn slaapkamer heb opgesloten, appt m'n vriendin Hilde hoe het thuiswerken gaat. Waar ik twee uur geleden nog dolenthousiast was, besef ik nu dat ik nog niks heb gedaan behalve mijn huishouden: ik lijk wel een freelance huisvrouw! Hilde raadt me aan om bij iemand anders thuis te gaan werken via Desktoday: dan heb ik geen afleiding van mijn eigen huiselijke activiteiten en doe ik waarschijnlijk meer. Ik vind het nogal eng om ineens bij een onbekende thuis te gaan werken, maar als ik een kwartier later m'n was sta op te hangen, besef ik dat ik het gewoon moet proberen.

Ik kies voor Wendy, omdat ze vlakbij woont en haar huis er op de site leuk uitziet. Als ik een half uur later bij haar aanbel, heet ze me enthousiast welkom. Terwijl ik m'n werkplek installeer, kletsen we even over ons werk en onze ervaring als freelancer. Ik ben opgelucht als Wendy ook moeite heeft met gefocust blijven; ze stond ooit haar ramen te lappen, terwijl ze eigenlijk een deadline moest halen.... Wendy vertelt hoe het haar helpt om een andere freelancer in huis uit te nodigen: daarmee dwingt ze zichzelf om zich op haar werk te concentreren en bovendien is het nog gezellig ook.

Aan het einde van de dag ga ik met een goed gevoel naar huis. Ik heb niet alleen veel gedaan, maar ook een leuke nieuwe connectie opgedaan in de wereld van freelancers. Als ik thuiskom word ik enthousiast begroet door Dibbes, die ik meteen op schoot trek: nu mag hij blijven zitten zo lang als hij wil.